Plump

Kortspelet som även kallas för beredskap. Passar utmärkt med en påse chips i goda vänners lag. Här gäller det att ta stick som man har förutsett i förväg.

Det här spelet går ut på att ta det antal stick som man i förväg har skrivit ned i poänglistan. Man kan vara maximalt fem spelare och man använder en vanlig kortlek på 52 kort. Det finns olika varianter av plump men här beskrivs den vanligaste sorten.

Börja med att dela ut 10 kort till alla deltagare. Sedan ska alla gissa hur många stick de kan ta under spelomgången, utifrån de kort som de har på handen. Antal gissade stick förs ned i spelprotokollet. I andra omgången delas 9 kort ut, i tredje omgången 8 kort och så vidare. Antalet gissade stick får inte gå jämnt ut med det antal delade kort under spelomgången. Om omgången till exempel ska spelas med åtta kort och spelare 1, gissar på 4 stick, spelare 2, på 2 stick, då får inte den sista spelaren gissa på två, eftersom den sammanlagda summan då blir åtta.

Den som börjar omgången väljer färg och alla spelare måste följa den färgen. Den som inte kan följa färg får saka valfritt kort men går då automatiskt miste om sticket. Det är en fördel att veta sina medspelares bud på stick innan man själv väljer sina. Därför är det extra viktigt att man turas om att vara den som delar korten.

Varje spelare som lyckats ta det antal stick som de lagt bud på,  får tio poäng plus en poäng för varje stick. De som inte lyckats ta det antal stick som de sagt, får en plump i protokollet och noll poäng i den spelomgången. Den spelare som först kommer upp till hundra poäng vinner. Här är det en klar fördel om man kan läsa av om de andra spelarna verkligen har så bra kort som de gett sig ut för att ha i sina bud.