Poker

Poker är ett kortspel där deltagarna satsar pengar på vem som har den bästa kombinationen av kort. Poker är väldigt skicklighetskrävande och det spelas idag poker på en mycket hög nivå. Varje år anordnas åtskilliga poker turneringar där eliten möts. Man kan också spela poker på de kasinon som finns i landet, samt online. Det är också vanligt att spela poker privat, det vill säga att det spelas hemma hos någon, så kallad ”hemma poker”. Poker går ut på att skaffa sig den starkaste pokerhanden och ta hem potten.

Poker face

För att spela poker krävs det 2 till flera spelare och man spelar med en kortlek på 52 kort, inga jokrar. De olika kombinationerna av hand man kan ha är:

  • Färgstege: Fem kort i en följd i samma färg. Ess kan både räknas som högt eller lågt
  • Fyrtal: Fyra kort av samma valör
  • Kåk: Tre kort av en valör och två kort i en annan valör, exempelvis 3 ess och 2 knektar
  • Färg: Alla fem kort i samma färg men inte som stege
  • Stege: Fem kort med valörerna i en följd, inte samma färg. Samma som i färgstege får ess beräknas både som högt och lågt
  • Triss: Tre kort med samma valör med två udda sidokort
  • Två par: Två kort av en valör och två kort i en annan valör, exempelvis 2 knektar och två damer
  • Par: Två kort av samma valör

Regler

Varje spelare spelar för sig själv och man får under spelets gång ingen utbyta information om de kort man har på handen. Alla spelare får marker som är värda olika mycket pengar. Spelet går ut på att vinna så mycket marker som möjligt, vilket ger mycket pengar.

Ett parti består av ett antal omgångar som spelas mot varandra, man behöver inte deltaga i varje giv. Under varje giv kan de som deltar göra insatser med sina marker som efter varje avslutad satsningsrunda hamnar i en gemensam pott. Efter varje giv delas markerna ut till de som vinner given. Det alla satsar på är att ha den bästa pokerhanden.

Man spelar inte med korten i poker som man gör i vanliga kortspel. Man spelar inte med korten, tittar bara på dem och sätter ihop en bra kombination. Man kan alltid bluffa att man har bättre hand än man har. När man inte tror sig kunna vinna en giv, kan man lägga sig. Man har då inte chans längre att vinna potten av marker som satsas men behöver heller inte satsa mer. Om man däremot har bra kort, och tror sig vinna potten gäller det att få så många som möjligt att ”hänga med” och inte lägga sig, så att potten blir så stor som möjligt.

Dealern delar ut två kort till alla runt bordet och vänder sedan upp ett öppet kort som alla får lägga till i sin hand. Efter det hålls en satsningsrunda där du bara kan satsa på dina kort. Dealern fortsätter att dela ut kort och en ny satsning runda görs. Hur många rundor det blir varierar lite beroende på var du spelar. Minst en satsningsrunda måste hållas för att det ska bli meningsfullt, och det är sällan fler än fem.

 Given kan sluta på två olika sätt:

  • En spelare vinner hela potten eftersom alla andra spelare har lagt sig, detta kan ske innan alla rundor spelats. Vinnaren får då hela potten och behöver inte visa sina kort.
  • Det är fler än 1 spelare kvar efter sista given. Då måste alla som fortfarande är med visa sina kort för att vinna potten. Ibland blir det så att några delar på potten för de har exakt samma kombination.

Idag är det många som börjar sin poker karriär genom att spela på Internet. Idag finns det många bra sidor online där du kan spela mot motståndare över hela värden. Detta är en mycket bra sätt för att träna sig att hålla koncentrationen under en längre tid och lära sig hur man ska spela på sina händer. Det kan då vara enklare att sedan gå vidare och spela poker live.