Omaha

Pokerspelet Omaha har många likheter med spelet Texas Hold’em och det är förmodligen därför dess fullständiga namn är just Omaha Hold’em. Spelet går dock betydligt oftare under titeln Omaha (som i denna artikel) eller Omaha High.

Omaha är ett pokerspel som påminner mycket om sitt syskon Texas Hold’em. Det är egentligen inte alltför mycket som skiljer mer än att alla spelare tilldelas 4 istället för 2 kort på sina vardera händer (hålkorten) och att varje spelare som minst måste använda två av dessa för att bilda sin bästa möjliga hand.

Ett relativt bra och enkelt sätt för att få in dig på rätt spår i tankegångarna är att du till exempel inte har en klar färg, även om samtliga av bordets kort är av samma sort, rent färgmässigt. Med andra ord, är alla kort på bordet hjärter, måste du ändå sitta på minst två hjärterkort på handen för att kunna tillskriva dig själv en färg.

När vi kommit så här långt är det lätt att förstå att en hand som AKs AKs är en otroligt bra öppningshand, med bland annat chans till två olika nötfärger.  De allra flesta föredrar dock en hand i stil med AJs KQs, som som sprider riskerna och ökar möjligheterna för att även få in en nötstege.

Var noga med att inte minsta Omaha High med spelet Omaha Hi/Lo, som kräver en än lite djupare genomgång för att sätta sig in i spelet.

De är vanligast att man spelar Omaha High med satsningsstrukturerna no-limit eller pot-limit och det blir lätt gigantiska potter, ofta för att det bufflas rätt hårt (att inte förväxlas med att bluffa) för att trycka ut varandra ur potterna.

Är du sugen på att själv prova på att spela lite Omaha kan vi tänka oss att alla bidrag till bankrullen är uppskattat. Tur är då att det finns en hel del pokerrum där du välkomnas med en skön insättningsbonus som ny pokerspelare.